diumenge, d’abril 12, 2009

Resum 3

L’enquesta del meu ajuntament
Les enquestes són molt útils per a tothom, tan per empreses, que les fan servir per mirar si un producte es ven molt o poc, si la gent està contenta de l’empresa, etc, o per ajuntaments, que les fan servir per tot, per millorar els serveis que presta el poble, els habitants i a les entitats o associacions, etc. Aquests són els casos més habituals en que es fan servir les enquestes.
Però una enquesta s’ha de fer bé, no es pot fer ràpid i corrents, perquè sinó els possibles receptors es poden confondre amb les preguntes. Per això, abans de començar l’enquesta tas de plantejar la informació que vols saber.
Les enquestes han de tenir un ordre, perquè el receptor contesti molt ràpidament i sense pensar-se les preguntes, és a dir, que s’ha d’entendre molt bé.
S’ha d’evitar posar preguntes personals, perquè la gent es pot enfadar i contestar les preguntes malament, llavors seria molt poc fiable. Tampoc es pot demanar el nom i els cognoms, i com a molt es pot demanar el nom, per no condicionar les respostes.
Les preguntes han de ser clares i precises, i no han de crear cap dubte al receptor. Per exemple, per preguntar l’edat, no pots posar el següent:
Edat: ___
No es pot posar perquè no és una pregunta gens clara, perquè si poses “edat”, la gent et pot respondre qualsevol cosa, des de 13 anys i mig, fins a 1996, i si l’enquesta és digital, l’ordinador no et podria calcular la mitjana ni res de res. Per això, s’hauria de preguntar:
Data de naixement:___
(Ex: 30/08/1996)
Sempre és bo ficar exemples o petites indicacions per entendre més bé les preguntes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada